Pyszny i zdrowy ananas – Właściwości ananasa
Właściwości ananasa
Ananasy to przepyszne, bardzo soczyste owoce egzotyczne, które od lat goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je jako dodatek do deserów, gofrów, słodkich deserów czy koktajli, jak również w daniach na słono – są świetnym dodatkiem do mięs lub np. do pizzy. Zawierają sporo soli mineralnych oraz witamin, w szczególności wit. C. Wpływają bardzo korzystnie na stan naszej skóry, pomagają leczyć stany zapalne. Niestety, najczęściej idziemy na skróty i kupujemy owoce w puszce, które nie posiadają tylu wartości odżywczych, co te świeże. Być może chodzi tu o problematyczne obieranie ananasa, które może z początku nastręczać pewnych trudności. Warto jednak zaznajomić się z techniką obierania owocu z twardej skóry oraz łusek – najlepszy i najbardziej wartościowy będzie świeżo podany !
Wybór ananasa
Wiele razy w sklepie z owocami bądź w supermarkecie zastanawialiśmy się jaki ananas jest dobry . Czy może ten lekko zielonkawy, nie do końca dojrzały, czy jednak o ciemniejszej barwie? Warto wiedzieć, że zbyt dojrzały owoc – czyli ciemnożółty, w dodatku nieco miękki, ma najprawdopodobniej lekko sfermentowany smak i zapach i przez to nie nadaje się do spożycia. Musimy przede wszystkim dokładnie przyjrzeć się łuskom owocu. Powinny być one w miarę równe, przylegające, proste. Taki owoc będzie najsmaczniejszy, najbardziej soczysty oraz zdrowy. Można także spróbować pewnego triku, aby sprawdzić, czy owoc jest już dojrzały. Wystarczy wybrać z “pióropusza” zielonych liści ananasa najmniejszy, na samym jego szczycie i spróbować go wyrwać. Jeśli to zadanie uda nam się bez trudu wykonać – wtedy możemy być pewni, że mamy do czynienia ze słodkim, dojrzałym owocem. Warto też wiedzieć, że nawet jeśli zakupimy owoc niezbyt dojrzały, możemy przyspieszyć ten proces stawiając ananasa “do góry nogami”. Wówczas jego cukry, zgromadzone w trzonku łodygi, rozejdą się równomiernie po całym owocu. Będzie to trwało nieco krócej, niż gdyby stał we właściwej pozycji.
Najnowsze komentarze