Sto lat dla słodyczy
Jesz dużo słodkości na co dzień? Może próbujesz ich tylko okazyjnie? Urodziny i imieniny to Twój pretekst do odpoczynku od diety i sposobność do skosztowania pysznych ciast i ciasteczek czy może jednak nie przepadasz za słodkimi wypiekami? To już nieistotne, gdyż torcik williams jest idealnym rozwiązaniem również dla przeciwników słodkości. Oryginalne wydanie tego wyśmienitego ciasta możecie zakupić w Lublinie. Jest to połączenie bakaliowego biszkoptu z musem waniliowym oraz czekoladowym. Pomiędzy tymi warstwami znajduje się gruszka. Całość stanowi eleganckie zestawienie, które bez wstydu można podać nawet najbardziej wybrednym gościom.
Czy warto samemu starać się odtworzyć arcydzieła?
Torcik williams jest niezaprzeczalnie majstersztykiem w dziedzinie cukiernictwa. Jak przygotować go samemu? Nie jest to proste, ale dzięki temu przepisowi na pewno dacie sobie radę! Do budowy spodu potrzebować będziemy: 15 biszkoptów, dwie garści płatków migdałów, garść nerkowców i sok z cytryny do nasączenia. Biszkopty wykładamy jako spód w tortownicy i przestrzenie między nimi uzupełniamy orzechami. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Aby przygotować warstwę waniliową, należy w garnku rozpuścić trzy łyżki masła i 125 g białej czekolady. W misce miksujemy ze sobą dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego, 225 g serka mascarpone i 100 ml śmietany 36%. Dolewamy rozpuszczoną czekoladę i masło. Całą, wymieszaną masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Następnie układamy gruszki skropione sokiem z pomarańczy i grejpfruta.
Szał czekoholika
Do przygotowania ostatniej warstwy potrzebujemy wrzucić go garnka trzy łyżki masła i 125 g czekolady mlecznej oraz 50 g czekolady gorzkiej. Mają się one rozpuścić. W misce miksujemy ze sobą 100 ml śmietanki 36% i 275 g serka mascarpone. Do puszystej masy dolewamy rozpuszczone wcześniej składniki. Masę wykładamy na gruszki. Następnie ucieramy kostki czekolady na tarce i posypujemy wierzch wiórkami w ramach dekoracji. Posypujemy też płatkami migdałów. Ciasto to jest wyśmienitą opcją na każdą okazję i na co dzień. Zaskoczy nawet najbardziej wymagających krytyków kulinarnych.
Najnowsze komentarze