Marchew – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw, które przez cały rok króluje na polskich stołach. Jest niezbędną częścią pożywnych zup i gulaszów, świetnie sprawdza się w roli letniej surówki z dodatkiem kapusty kiszonej lub jabłka, a najmłodsi uwielbiają słodki, orzeźwiający sok z marchewki. To także wyjątkowo zdrowe warzywo pełne witamin i minerałów.

Skąd pochodzi marchew?

Do Europy marchew przywędrowała z terenów dzisiejszej Azji Mniejszej. Już kilka tysięcy lat temu obecna była w diecie Europejczyków, choć początkowo marchew ceniona była głównie ze względu na swoją aromatyczną natkę. Szacuje się, że w średniowieczu korzeń marchwi rozpowszechnił się w europejskiej kuchni za sprawą napływającej tu ludności azjatyckiej.

Marchew dlaczego warto jeść

Marchew to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera bardzo dużą ilość beta-karotenu – prowitaminy A, która ma niebagatelny wpływ na zdrowie i urodę. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem czyli związkiem zwalczającym wolne rodniki odpowiadające m.in. za przedwczesne starzenie się skóry czy powstawanie niektórych nowotworów. Beta-karoten pomaga w zachowaniu dobrej kondycji skóry oraz wspaniale poprawia koloryt naskórka. W marchewce znajduje się również duża ilość witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego oraz kwasu foliowego, który niezbędny jest w diecie kobiet spodziewających się dziecka. Marchew do świetne źródło wapnia, magnezu, fosforu i żelaza, zawiera także molibden – stosunkowo rzadki pierwiastek, który umożliwia poprawne funkcjonowanie komórek w organizmie. Marchew jest również warzywem niskokalorycznym. Zawiera zaledwie 27kcal w 100g, a poddana obróbce termicznej (gotowaniu, pieczeniu, duszeniu) jest również lekkostrawna.

Marchew doskonale pasuje do wszelkich wywarów, sosów i dań jednogarnkowych. Pokrojona w paski i upieczona stanowi świetną alternatywę dla ziemniaczanych frytek. Może być również spożywana na surowo w formie soków lub jako dodatek do lekkich surówek idealnie pasujących do pieczonych i grillowanych mięs oraz ryb.

 

You may also like...